Frame rate vs refresh rate: Wat is het verschil?

10 oktober 2013 5 Minuten 4 Reacties
Hertz-TV

We hebben het al eerder over de refresh rate (aantal Hertz) van een tv gehad, maar dit veelbesproken onderwerp kan voor veel verwarring zorgen. Er wordt namelijk ook vaak gesproken over de frame rate. Maar, wat is het verschil precies en waar moet je op letten bij het kopen van een tv?

We weten inmiddels dat de refresh rate van een tv vaak een getal is dat met een korrel zout genomen moet worden omdat het op verschillende manieren gemeten kan worden en ook geïnterpreteerd kan worden. Het is vaak een combinatie van technieken waarmee het aantal Hertz (Hz) van een tv opgebouwd wordt.

Refresh rate vs. Frame rate

Beide termen worden door elkaar gebruikt (soms zelfs door ons) en dat is eigenlijk niet correct. Datgene wat ze gemeen hebben is echter het gebruik van frames.

De frame rate is het aantal beelden per seconden van de bron. Een video (film) bestaat uit een groot aantal frames (stilstaande beelden) die samen zorgen voor een bewegend beeld. Het aantal frames waaruit het binnenkomende signaal bestaat is de frame rate. Die wordt uitgedrukt in Hz of fps (frames per seconde). Voor Nederland is bijvoorbeeld 25fps/50fps standaard voor tv-kanalen. Wanneer je een Blu-ray film kijkt is deze in veel gevallen opgenomen met 24fps.

De refresh rate is gekoppeld aan het display dat deze beelden moet weergeven, in de meeste gevallen een tv. De refresh rate geeft aan hoeveel keer per seconde het display het beeld ververst (refresh), hoeveel keer per seconde het beeld compleet opnieuw opgebouwd wordt. De refresh rate wordt aangegeven met Hertz (Hz). Een tv met een refresh rate van 50Hz geeft elk beeldje van een 25fps signaal dus tweemaal weer per seconde.

De refresh rate dus iets wat de fabrikant van een tv middels diverse technieken kan beïnvloeden. Zoals hierboven aangegeven zorgt dit vaak voor verwarring en absurd hoge refresh rates die eigenlijk weinig zeggend zijn. Maar, toch denken veel mensen dat hoe hoger de refresh rate, des te vloeiender het beeld. Dat is echter maar tot een bepaalde hoogte het geval of duidelijk zichtbaar.

Om de refresh rate van een tv te kunnen koppelen aan de frame rate van content moeten fabrikanten van tv’s rekening houden met deze content. Een tv met een 120Hz refresh rate kan lastig 50fps content weergeven zonder geavanceerde berekeningen die de beeldkwaliteit kunnen beïnvloeden. In Europa, waar 50fps de standaard is, worden tv’s dan ook voorzien van een 50Hz, 100Hz, 200Hz, etc. refresh rate. Bij een 200Hz tv wordt elk frame van een 50fps signaal viermaal per seconde weergegeven.

Blu-ray 1080p/24

Bij Blu-ray films met een frame rate van 24fps is het echter een ander verhaal. De meeste tv’s ondersteunen tegenwoordig echter 24fps van Blu-ray maar hoe geef je dat weer op een display van 50Hz of 100Hz? Hiervoor wordt de weergave minimaal versneld waardoor uiteindelijk precies 25 frames in een seconde passen. Echter zou 25fps snel voor flikkerende of schokkende beelden kunnen zorgen en daarom wordt elk frame  tweemaal per seconde weergegeven. Zo passen er exact 50 frames in de 50 Hz refresh-rate. Mocht je tv overigens geen 24fps ondersteunen dan is er ook weer software aanwezig (in de Blu-ray speler) waarmee de 24 frames per seconde naar een aantal omgezet wordt dan wel door de tv geaccepteerd wordt.

Motion interpolation-technieken en backlight scanning

Veel tv’s beschikken over een aantal technieken die het gevoel geven dat beelden vloeiender zijn en er meer detail zichtbaar is in snelle bewegingen (minder motion blur).

Met motion interpolation-software krikt de tv de framerate van het bronmateriaal op. Hierbij worden elementen van twee opeenvolgende frames gebruikt om een of meerdere tussenliggende frames te berekenen, zodat de beweging vloeiender lijkt. Het nadeel van deze technieke is echter dat ze het zogenaamde soapserie-effect (ook wel homevideo-effect genoemd) kunnen introduceren. Films worden daardoor ‘nep’ en té vloeiend weergegeven.

Daarnaast maken fabrikanten soms gebruik van black frame insertion of backlight scanning om de refresh rate te verbeteren. Door de de achtergrondverlichting van de tv bijvoorbeeld 100 keer per seconde  aan en uit te zetten op een 100Hz scherm kan men een 200Hz refreshrate claimen. De techniek vermindert motion blur maar maakt het beeld iets donkerder en kan flikkeren veroorzaken.

Wil je een meer gedetailleerde uitleg van deze technieken, lees dan hier alles over de technieken waarmee beweginsscherpte wordt verbeterd.

 

Marketing

Zoals je wellicht uit bovenstaande op kunt maken kunnen fabrikanten een refresh rate op verschillende manieren beïnvloeden en wordt er dus met veel verschillende getallen gestrooid. Ook gebruiken fabrikanten hun eigen termen om de combinatie van verschillende technieken aan te duiden waardoor het voor consumenten alleen maar lastiger wordt. Hoewel de refresh rate van een tv een belangrijk onderdeel is moet je jezelf hier niet blind op staren, zeker omdat vergelijken nagenoeg onmogelijk is wanneer je alleen maar naar de cijfers kijkt. Het beste is dus een tv beoordelen op wat je ziet en of dit aan jouw eisen voldoet. Overigens moet hierbij gezegd worden dat bovenstaande van toepassing is op lcd/led tv’s en niet op plasma tv’s. Plasma tv’s maken gebruiken van de Sub-Field Drive technologie en hebben eigen vrij weinig te maken met refresh rates omdat het plasma paneel vele malen sneller is dan een lcd paneel.

Meer informatie

Meer informatie over belangrijke aspecten van een tv voordat je er een koopt en hoe je een tv optimaal kunt instellen vind je in onze Homecinema Informatiegids. Ook kun je direct verder lezen in één van onderstaande artikelen.

De beste tv’s voor het spelen van games: Waar moet je op letten?
Alles over bewegingsscherpte, motion interpolation, black frame insertion en backlight scanning

Reacties (4)