Wat is de beste TV voor gaming? LCD of Plasma?

04 juni 2011 5 Minuten 0 Reacties
3D-gaming

We hebben het er al vaker over gehad en we krijgen en steeds vaker vragen over; Wat is nu de beste TV voor gaming en hoe vind ik deze TV? Wij hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste elementen wat betreft gamen op een TV. Daarnaast geven we je een paar voorbeelden van TV's die uitermate geschikt zijn voor het spelen van games.

Welke techniek is het beste voor games? LCD of plasma?

Beide technieken hebben belangrijke punten waardoor ze geschikt zijn voor gaming en geen van beiden springt er echt bovenuit. Wel is van belang dat wanneer je gaat voor een LCD TV, je kiest voor een LCD TV met LED achtergrondverlichting, bij voorkeur met local dimming. De LED techniek zorgt voor een beter contrast en LED TV’s beschikken vaker over features die beter zijn voor gaming, zoals een 100Hz modus.

Plasma TV’s geven over het algemeen een vloeiender beeld, wat belangrijk is voor games. Maar, de nieuwste LED modellen, voorzien van local dimming, met een refresh rate van 100Hz of meer kunnen dit aardig bijbenen. Aan de andere kant geven LCD TV’s een scherper en helderder beeld. Hieronder vergelijken we beide technieken op een aantal punten.

Voor alles wat je moet weten over een ‘LED TV’ verwijzen we je naar dit artikel.

Scherpte en motion blur

Hierboven gaven we al aan dat LCD TV’s over het algemeen een scherper beeld geven. Een nadeel is dat dit beeld onscherper wordt (blur) wanneer beelden snel bewegen. Plasma TV’s hebben dit probleem niet door een snellere reactietijd van de plasmacellen. Toch is de verversingssnelheid, uitgedrukt in Hertz, een apart verhaal. Doordat veel mensen hier aandacht aan besteden wordt het als marketing gebruikt door fabrikanten en proberen ze deze rverversingssnelheid artificieel te verhogen. LCD TV fabrikanten komen nu al met Hz rates van 200 tot 400, maar dit zegt weinig. Plasma TV fabrikanten willen hier natuurlijk op reageren en komen met 600 of 800Hz. Het belangrijkste is dat een plasma TV over het algemeen geen last heeft van motion blur. Wil je een LCD TV? Zoek dan een TV met een realistische verversingssnelheid van 100Hz, of in ieder geval de optie om de 200,300,400, etc Hertz functie (artificieel) uit te zetten.

Lees voor over refresh rates als marketingstunt in dit artikel.

Inbranden van beelden

Van plasma TV’s wordt nog steeds gedacht dat beelden snel inbranden wanneer je een programma of game op pauze zet. Dit is tegenwoordig niet meer zo snel het geval, maar is niet compleet verdwenen. Wanneer je een beeld continue voor langere tijd laat staan op een plasma TV is er nog altijd de kleine kans dat er iets blijft hangen. Panasonic en Samsung, beide grote plasma merken, geven aan het zo goed als opgelost te hebben, maar het is lastig om het compleet weg te werken. Voor je keuze tussen een LCD of plasma TV hoef je hier niet meer naar te kijken, mits je echt games urenlang op pauze hebt staan en ook vaker dan een keer.

Contrast en zwartwaarden

Plasma TV’s hebben over het algemeen een hoger contrast ratio, hoewel de nieuwere LCD TV’s met LED verlichting dichter in de buurt komen. Er zijn al LCD TV’s met Full LED achtergrondverlichting (in tegenstelling tot Edge Lit) en local dimming, wat voor een nog beter contrast zorgt dat vrijwel op gelijke voet staat met het contrast ratio van plasma TV’s. Nadeel van Full LED TV’s is dat ze zeer prijzig zijn.

Ook wat betreft zwartwaarden (Black levels) wint plasma het van LCD TV’s. De zwartwaarden zijn stukken dieper en om deze reden kiezen film fans ook vaker voor een plasma TV dan een LCD TV. LCD TV’s geven over het algemeen een helderdere en scherpere plaatjes, maar, zoals al gezegd, ook met het motion blur risico. Het ligt er een beetje aan welke games je speelt. Speel je games met veel contrast en snelle bewegingen van het complete beeld met veel detail, dan is plasma de betere optie. Speel je rustigere games waarin helderheid en scherpte redelijk van belang zijn dan is LCD de beste optie.

Voor een uitleg over local dimming verwijzen we je naar dit artikel.

De ‘Game’ modus

Het is belangrijk dat de TV die je zoekt beschikt over een zogenaamde ‘Game modus’. Deze modus zorgt ervoor dat de TV alle onnodige technieken die gebruikt worden bij het kijken van films en normale TV programma’s uitschakelt en de instellingen aanpast voor een dynamisch beeld, wat ideaal is voor games.

3D gaming

Ook hier zien we voordelen voor beide technieken. Plasma technieken geven over het algemeen een beter 3D beeld door de minimale vorm van crosstalk (beelden bedoeld voor het ene oog verschijnen kort voor het andere oog). Aand e andere kant geven LCD/LED TV’s een veel helderder beeld.

Voor een vergelijking tussen LCD en plasma verwijzen we je naar dit artikel.

Daarnaast kun je nog kiezen uit een passieve 3D TV of een actieve 3D TV. passieve 3D TV’s zijn tot nu toe alleen als LCD TV op de markt gebracht en hebben als voordeel een comfortabelere 3D ervaring en goedkopere brillen. Een nadeel is de verminderde resolutie.

Voor een complete vergelijking tussen actief 3D en passief 3D verwijzen we je naar dit artikel.

De beste TV voor gaming: Conclusie

Zoals je ziet zijn er voor LCD en plasma modellen zowel voor- als nadelen. Kijk goed wat jij zoekt in het spelen van games en wat jij belangrijk vindt en maak dan met behulp van bovenstaande argumenten je keuze.

De beste TV’s voor gaming

Bekijk ons review archief voor een overzicht van de tv’s die het beste zijn voor het spelen van games

Reacties (0)